Loading...

LA SAGRADA FAMíLIA

Gijs van Hensbergen  

0


Fragmento

PRÒLEG

Darrere la façana

Gaudí és de ben segur un dels arquitectes més mal interpretats de la història. Molta gent només es fixa en l’aparença dels edificis i contemplen admirats, fent uns ulls com unes taronges, l’audàcia, el deliri de colors, la genialitat i la gosadia amb què estan dissenyats; la sensualitat de les superfícies, que conviden al tacte; la prodigiosa extravagància temàtica, amb dracs i calaveres i cases que semblen fetes de gingebre, com extretes de les pàgines de malson de Hansel i Gretel dels germans Grimm. Però gairebé mai no van més enllà de la seductora i de vegades inquietant façana.

De tots els edificis de Gaudí, la Sagrada Família (l’obra de tota una vida) n’és de bon tros el més intrigant i quixotesc. L’ambició del projecte sembla que no tingui límits, i la complexitat narrativa és tan desconcertant com les visions que sant Joan va experimentar a l’illa de Patmos i que després plasmaria en l’Apocalipsi.

Aquest llibre no s’adreça al lector que esperi una guia convencional, amb un itinerari fàcil de seguir i quatre comentaris breus, acompanyats de tant en tant d’alguna recomanació perquè visiti altres indrets. La Sagrada Família és un edifici tan conegut, tan visitat, tan fotografiat que s’ha convertit en la icona per excel·lència de Barcelona, sense necessitat aparent de cap mena de presentació. És clar que aquesta és una visió del

Sigue leyendo y recibe antes que nadie historias como ésta